Metoda rada

Psihoterapijski (savetnički i koučing) pravac sa bazično
psihodinamskom orijentacijom.
Teorijski je zasnovan na integraciji saznanja četiri psihoanalitičke psihologije:

Uspostavljanje ličnih granica

Jačanje osećaja sopstvene vrednosti

Moj osnovni psihoterapijski pristup je psihodinamski. Psihodinamika istražuje naše nesvesne procese i korene koji uzrokuju našu patnju u sadašnjosti. Postoje temeljna naučna istraživanja koja podržavaju efikasnost psihodinamike. U radu s klijentima često primenjujem i druge alate kao što su principi MTB, DBT, ACT terapija.

Rešavanje toksičnih odnosa

Građenje autentičnog ja

Kako da počnem?

Na početku psihoterapije, klijenti se najviše pitaju kako će to sve izlgedati. Kako to deluje online i da li je uopšte moguće neke tako važne stvari razrešiti u jednom takvom okruženju. 

Još se pitaju kako će to sve da izgleda i koliko će da traje i da li je sve to što se izgovori na seansi zaista u potpunosti tajno.

Trudila sam se da na naslovnoj strani objasnim tehnički deo dogovaranja i početka psihoterapije. Najčešće, kada se klijent odvaži na javljanje ili konačno kaže “dosta je bilo”, pošalje poruku, email ili mi pošalje poruku u kontakt formi na poslednjoj strani websajta i tamo zamoli za detaljnije informacije o tom radu. 

Uvek se trudim da odgovorim u najkraćem mogućem roku jer je to često presudno. Ukratko odgovorim na email s objašnjenjem o uslovima viđanja, pitam za problem koji osobu muči i predstavim uslove u kojima se viđamo.

Moje seanse se odvijaju na Google Meet-u, a za prvu seansu ja lično šaljem poziv i link na email klijenta. Kada vreme termina dođe, klijent se priključuje na seansu klikom na dugme. Proces je zaista veoma jednostavan. 

Važno je i to uvek naglasim, da je klijent sam, tj. da ima potpunu slobodu govora i da ne mora ni na jedan način da se cenzuriše. Takođe je dobro da pred sobom ima papir i olovku, a možda i neka pitanja na koja bi trebalo odgovoriti. 

Što se tiče plaćanja, prva seansa i savetovanje se naplaćuje unapred, ali ukoliko osoba uđe u psihoterapijski rad, ja račun za susrete šaljem na kraju meseca. 

Takođe, ja uvek imam 2 klijenta s kojima radim pro bono i ukoliko se nalazite u teškoj situaciji, ali niste u mogućnosti da idete na psihoterapiju, prijavite se na moju listu čekanja ili me zamolite da potražimo kolege koje bi prihvatile rad sa vama. 

Psihodinamski pristup

Da li je za mene?

Dubinski rad

Psihodinamski pristup je u osnovi osavremenjena psihoanaliza.

Psihodinamski pristup je dubinski rad na našim nesvesnim procesima koji nas blokiraju. Iako brojne terapeutske tehnike donose brzo olakšanje, jedino dubinski rad trajno reorganizuje naše životne obrasce.

Saznaj više

Grupni rad

Mogu li i parovi da dolaze?

Apsolutno!

Psihodinamski rad može biti jako dobra osnova za porodično i partnersko savetovanje. Fokus je na odnosima i razumevanju misli i osećanja (mentalizaciji).

Koliko traje tretman?

To je veoma individualno

Tretman može da traje nekoliko seansi, ali i da potraje i duže od godinu dana. O dinamici i trajanju rada terapeut se dogovara s klijentom.

Izgled terapije

Kojim alatima se koristiš?

U osnovi - naš odnos

Na temelju odnosa terapeuta i klijenta izgradjena je skoro svaka psihoterapeutska metoda.

temeljna istraživanja koja uglavnom podržavaju efikasnost ovih pristupa

"Tendencija da se izbegavaju problemi i emotivna patnja koju oni nose osnova je celokupne mentalne bolesti. Pošto svi mi posedujemo u većoj ili manjoj meri ovu tendenciju, svi smo manje ili više mentalno oboleli. Neki od nas će ići do zapanjujućih granica da bi izbegli svoje probleme ili patnju koju oni podrazumevaju udaljavajući se od svega dobrog i razumnog da bi pronašli lakši izlaz, izgrađujući kao utočište veoma složen svet mašte, koji ponekad u potpunosti isključuje stvarnost. Karl Jung je to lepo rekao: "Neuroza je uvek zamena za legitimnu patnju". Supstitucija u krajnjoj liniji uvek postaje bolnija od patnje koju teži da izbegde. Neuroza sama po sebi postaje najveći problem. Verni formi, mnogi će tada pokušati da izbegnu ovaj bol i problem koji je ponovo iznikao, taložeći sloj po sloj neuroze. Srećom, neki imaju hrabrosti da se suoče sa svojom neurozom i počinju obično uz pomoć psihoterapeuta, da uče da se suočavaju sa stvarnom patnjom.
U svakom slučaju, kada izbegnemo pravu patnju koju stvara hvatanje u koštac s problemima, mi istovremeno izbegavamo i razvoj koji je posledica rešavanja problema. Iz ovog razloga, u mentalnoj bolesti prestajemo da se razvijamo u duhovnom smislu i samo stagniramo.
Bez ozdravljenja, ljudski duh počinje da se sparušava. Potrebno je u sebe i u svoju decu ugraditi sistem za postizanje duhovnog i mentalnog zdravlja.

Skot Pek, Put kojim se ređe ide
(Visited 469 times, 1 visits today)