Piše: Marina Maksimović, psiholog

Pitanje: Stalno strahujem za budućnost (kako ce biti ako sad napravim krive korake i sl.), osjećam se kao da gubim razum, ne mogu spavati, a i kad zaspim imam ruzne snove.

Žao mi je što se nalazite u mučnom periodu i hvala vam što ste podelili svoje iskustvo.

Ono što može da vam da nadu jeste da je u razvoju uvek najtamnije pre nego što počne da sviće. Vaš organizam traži da se stvari menjaju i zvuči kao da vam je u tome potrebna pomoć.

Loša iskustva iz prošlosti dovode do negativnih predviđanja i straha. Čini se da je jedan od vaših glavnih osećaja krivica i strah od krivice. Može biti da se teško nosite sa gubicima, osećate veliku potrebu za bliskošću i strah od prolaznosti vremena/nedostatak osećaja smisla.

Pretpostavljam da pokušavate da unapred izmerite vaše ponašanje i buduće korake kako ne biste pogrešili, što je jako iscrpljujuće za vaš um.

Trenirani psihoterapeut bi zajedno sa vama umeo da usmeri istraživanje, ali nakon toga što vam da prostor da prvo ispoljite vaša osećanja strepnje i bola koja će on umeti da “drži” i da ih oseća zajedno sa vama. Ovo iskustvo je neophodno da bi istraživanje moglo da funkcioniše.

Razvoj počinje onda kada se zainteresujemo zašto funkcionišemo na način na koji funkcionišemo. Od čega tačno strahujemo u budućnosti? Od čega sve? Čega se najviše plašimo? Šta ako učinimo pogrešan korak, kakvim nas to čini i šta je posledica? Odgovori na ova pitanja imaju svoja dalja pitanja putem kojih polako otkrivamo našu unutrašnju mapu.

Mnoge stvari je potrebno shvatiti iznova puno puta i povezati sa mnogim stvarima u životu, da bismo ih postali zaista svesni.

Snovi nam pokazuju stvari od kojih bežimo na javi i mogu da budu veoma iscrpljujući emotivno, ali ukoliko se analiziraju postaju naš najveći saveznik.

Narušene osnovne biološke funkcije poput spavanja, na hemijskom nivou, mehanizmom povratne sprege pogoršavaju psihološke probleme.

Ako se osećate kao da ne možete sami da se nosite sa svojim strahovima, ili ako simptomi značajno utiču na vaš svakodnevni život, važno je potražiti pomoć stručnjaka. Vaši strahovi i osećaji nisu nepobedivi.

(Visited 1 times, 1 visits today)