Ukoliko imate pitanje koje želite da postavite anonimno, potrudićemo se da vam odgovorimo što pre i s puno pažnje i strpljenja, uz nadu da će vas naše reči ohrabriti i pomoći vam u situaciji u kojoj se nalazite.

Na poslednjoj strani sajta imate kontakt formu u kojoj pitanje možete postaviti ili možete uraditi jedan od ovih testova u okviru kojih možete postaviti pitanje na koje ćete dobiti odgovor.

Pitanje:

Poštovani, imam 24 godine i uprkos tome što sam već neko vreme samostalna i nezavisna od roditelja, ne mogu da se otrgnem osećanju krivice za svaki lep trenutak koji doživim. Za sve lepo što mi se dogoodi, očekujem negativnu reakciju od oca koji je u prošlosti umeo da mi kaže puno toga uvredljivog i lošeg. Jednostavno, ne mogu da uživam u životu i za sve lepo što mi dođe, ja se pribojavam da ću to platiti nekom kaznom. Kako da to promenim i da živim slobodno?

 

Odgovor psihologa Miloša Arunovića

Poštovani, razumem koliko misli koje ste naveli mogu da budu opterećujuće i žao mi je što se suočavate sa tako neprijatnim emocijama.

Prema onome što ste napisali, čini se da doživljavate posledice dugotrajne traume iz prošlosti. Ovo nije neuobičajeno kod ljudi koji su odrastali sa nasilnim ili preterano kritikujućim roditeljima. Smatram da je veoma važno da razumete da su Vaša osećanja rezultat prošle traume.

Doživeli ste značajnu emocionalnu patnju i uredu je da se tako osećate.

Od velikog značaja na Vašem putu samopomoći može biti promena logike mišljenja jer postepeno prihvatanje da Vaš otac više nema onoliki direktan uticaj na Vaš život kao što je imao dok ste živeli zajedno vremenom vodi jenjavanju neprijatnih emocija.

U trenucima kada očekujete kaznu od oca za dobro provedeno vreme, pokušajte da zastanete i postavite sebi pitanja poput “Postoji li stvarna opasnost od kažnjavanja u ovom trenutku?” ili “Koji dokaz imam da me otac sada može kazniti?”.

S obzirom da više ne živite sa svojim ocem, moglo bi biti od pomoći i pravljenje jednog sigurnog kutka.

To bi trebao biti prostor koji ćete urediti na takav način da se u njemu osećate komforno i sigurno.

Ovakvi prostori mogu Vam dati dodatnu potvrdu da ste sada nezavisni i da Vi upravljate kako svojim prostorom, tako i svojim životom.

Takođe, ukoliko imate osobe u svom okruženju sa kojima možete deliti ovakve probleme, oslonite se i na njihovu podršku.

Važno je da prepoznate ovaj put samopomoći kojim ste krenuli i da prihvatite da je za njega neophodno vreme, kao i da ćete doživljavati uspone i padove.

Prevazilaženje posledica traume iz prošlosti zahteva trud i vreme, ali je zaista moguće!

Zaslužujete da živite svoj život bez straha da ćete biti kažnjeni za dobro provedeno vreme!

Puno sreće na Vašem daljem putu ličnog rasta i razvoja!

Photo by Denys Nevozhai on Unsplash

 

(Visited 49 times, 1 visits today)