Piše: Marina Maksimović, psiholog

Pitanje:

“Osjećam se skoro svaki dan anksiozno, više nije ni povezano sa stvarima osećaj se sam po sebi pojavi po par puta dnevno. Najčešće osjetim ujutro čim otvorim oči. Uznemirujući osjećaj za početak dana. Ovaj osjećaj me prati već 6 godina.”

Hvala vam što ste podelili svoje iskustvo. Razumem koliko anksioznost može biti iscrpljujuća, pogotovo kada traje tako dugo i kada nema očiglednog uzroka. Važno je da prepoznate da niste sami i da postoji pomoć koja vam može olakšati.

Anksioznost je osećanje straha od stvari koje nisu jasno definisane, ali postoje.

Tokom vremena može izgubiti vezu sa uzrocima, ne bi li smo pobegli od tog uznemirujućeg osećaja. Prvobitni razlozi potiču iz doživljaja koji su duboko u našem nesvesnom, i šire se kao požar na sve teme koje imaju neku sličnost ili vezu sa izvorom. Tako se možemo plašiti prolaznosti, a da je izvorni problem psihološka usamljenost koju osećamo od detinjstva.

Kada spavamo, barijera između našeg svesnog u kome bežimo od bola, i našeg nesvesnog u kome se nalaze uzroci, prestane da postoji i u naš um dopiru sadržaji (nekad preoblikovani) i osećanja u svom punom intenzitetu. Kada se probudimo, čak i ako nemamo slike snova, osećaj je u telu. Potrebno je neko vreme da mehanizmi odbrane učine svoje i utišaju simptome.

To što na javi ne vidite poveznice nije neobično i govori o tome koliko se dugo borite da stvorite neki bezbedan prostor za sebe.

Postoji puno načina da samostalno olakšate sebi, poput fizičkog vežbanja koje je neverovatno važno. Ukoliko nismo fizički aktivni mora da postoji neka doza anksioznosti jer držimo svoje telo u neprirodnom stanju za koje nas evolucija nije pripremila.

Međutim, otkrivanje uzroka kroz postepeno upoznavanje sebe i učenje sigurnosti kroz odnos sa psihoterapeutom koji je treniran da pruži ovakvo iskustvo, jeste ključni deo.

Analizom mnogih tema koje nam svesno izazivaju anksioznost, prateći značenja, tragove i putanje kojima su stvari u našem umu povezane, stižemo do dubljih razloga i disfunkcionalnih načina na koje smo pokušavali da umanjimo svoju bol. Problemi koje imamo su nastali u odnosu i samo kroz odnos se i mogu popraviti, zbog toga je nemoguće da iscelimo sebe samostalno.

Važno je da se ne borite sami sa ovim osećanjima. Postoji mnogo načina da se anksioznost ublaži, a prvi korak je prepoznati problem i potražiti pomoć.

(Visited 1 times, 1 visits today)