Piše: Marina Maksimović

Žao mi je što se suočavate s ovim simptomima. Upoznala sam ljude kojima su antidepresivi pomogli, upoznala sam neke kojima nisu, i neke kojima su pogoršali stanje. Vaše je pravo da učestvujete u načinu na koji će vam postati bolje.

Anksioznost je ime za generalizovani strah od nespecifičnih stvari, i kao i sve emocije, oseća se u telu. Može postati veoma intenzivan i neprijatan kroz niz fizičkih manifestacija koje ste naveli.

Prva stvar koju možemo da uradimo za svoje mentalno zdravlje jeste da postanemo zainteresovani za to kako naš um funkcioniše. Druga stvar je da učimo da mislimo o sebi i da razvijamo ovaj kapacitet. Što više, brže i lakše budemo mislili i otkrivali unutrašnji svet, to će anksioznost postajati slabija. Dobra psihoterapija traje dugo jer je neke stvari potrebno puno puta iznova uvideti da bi postale deo našeg stabilnog razumevanja sebe.

Postoji meta-istraživanje koje pokazuje da je fizičko vežbanje čak 1,5 put efikasnije od antidepresiva i psihoterapije. Naši mišići funkcionišu kao mala laboratorija za proizvodnju prirodnih antidepresiva.

Svesna kontrola disanja može osetno pomoći u akutnom stanju anksioznosti.

Detalj koji može da napravi razliku jeste izbegavanje kofeina koji pogoršava simptome anksioznosti, i alkohola koji iako pod dejstvom najčešće umiruje, zapravo remeti biohemijski balans i pojačava simptome.

Podrška od bliskih ljudi je od velike važnosti, kako u životu osoba koje se bore sa anksioznošću, tako i kod svih drugih. Razgovor sa prijateljima i/ili članovima porodice koji imaju iskrenu motivaciju da nas saslušaju, igra snažnu ulogu. Ukoliko nemate ovakve ljude, zapisivanje svojih misli i osećanja može donekle menjati živu osobu, kao i gledanje serije, podkasta ili bilo kakvo simboličko povezivanje sa drugima.

Ako se simptomi ne poboljšavaju ili se pogoršavaju, važno je konsultovati se sa stručnjakom za mentalno zdravlje kako biste dobili adekvatnu pomoć.

Svaka osoba je različita, i možda će biti potrebno vreme i strpljenje da pomognete sebi, ali vredi, vaš život je samo jedan.

(Visited 19 times, 1 visits today)